7.4.09

Da Danmark blev besat

Den 9.april er det 69 år siden Danmark blev besat af Det nazistiske Tyskland. Besættelsen betød, at Danmark blev inddraget i 2.verdenskrig, som begyndte med det tyske overfald på Polen 1.september 1939.

I 1940 var der ingen TV2News eller CNN til at bringe billeder af begivenheder, medens de skete. Formidlingen af billeder skete i ugerevyer, som samlede op på begivenheder i ugens løb. Ugerevyerne blev vist som forfilm i biograferne.

På Youtube har vi fundet disse to ugerevyer fra hhv. Nazityskland og England, som med næsten de samme billeder giver to meget forskellige udlægninger af begivenheden. Som altid er det sandheden som er det første offer i en krig.

Den tyske udlægning af Besættelsen er fra 17.april 1940 kan du se nedenfor:



Den engelske udlægning af Besættelsen er fra fra 18.april 1940 - og tydelig vis baseret på den tyske ugerevy, kan du se nedenfor:



Bøger på biblioteket
Biblioteket har mange bøger om Besættelsen, de står alle i gruppe 96.71. Vi vil fremhæve bogen: Hverdagen under Danmarks besættelse 1940-45 af Ole Steen Hansen. Bogen viser besættelsens virkninger for børn og voksne.

Museumsbesøg på internettet
På frihedsmuseets hjemmeside kan du komme på virtuel omvisning - hvor du kan se effekter fra besættelsen, når klikker under webudstilling.

Ingen kommentarer: